Stressa ner och sov bättre med yoga
Känner du dig stressad ofta? Snurrar tankarna runt i huvudet så fort du ska gå och lägga dig? Testa att yoga regelbundet!
Pass
Träning och träningstips
Bättre sömn och färre stressrelaterade symptom med yoga
Under 2017 genomfördes en studie vid Oslo Universitet av läkaren Tiril Elstad med team, i samarbete med SATS HiYoga. Studien genomfördes bland 200 studenter i Oslo under 12 veckor, för att ta reda på om yoga har någon effekt på mental stress bland studenter. Resultaten var tydliga:
Yoga kan bidra till att reducera stressnivåerna i kroppen, göra det lättare att somna och ge bättre sömnkvalitet. Det bästa av allt? Det räckte med endast två yogaklasser i veckan för att kunna visa på en stor minskning av stressrelaterade symptom!
De som deltog i studien hade en betydlig minskning av stressrelaterade symptom. De sov bättre, inte bara medan studien pågick, utan även 3 månader efter att studien var avslutad.
Deltagarna blev indelade i två grupper, där den ena gruppen tränade 2 yogaklasser i veckan under en 12-veckorsperiod (som hölls av HiYoga i Oslo) och den andra gruppen fick hålla igång med sina tidigare träningsvanor (inte yoga).
Yogaupplägget bestod av yogaklasser, andning och meditation. Deltagarnas stressrelaterade symptom mättes och noterades innan studien började och efter att de 12 veckorna var avklarade. Dessutom utfördes samma mätningar 24 veckor efter att yogaupplägget inleddes.
VISSTE DU ATT..?
SATS erbjuder många olika yogaklasser, både som gruppträning och Online Training. Vi har även HiYoga-center som erbjuder ett stort utbud av yoga, med erfarna yogalärare.
Så sover du bättre med hjälp av yoga
Yoga har visat sig ha flera lugnande effekter på kroppen, bland annat på hjärtat och nervsystemet. När pulsen sänks och stressande tankar släppet taget, kan det leda till mycket bättre sömn.
Vilken typ av yoga bör man träna för att få den effekten?
I den studie som utfördes av Oslo Universitet och ett flertal andra som gjorts på området, har det visat sig följande:
Kvaliteten på yogapasset är viktigare än hur långt passet är. Det innebär att om du lyckas vara närvarande och stänga av tankarna ordentligt under den stund du tränar, kan till och med 15-20 minuter ha stor effekt.
En kombination av olika yogaklasser, andning och meditation är ett lyckat upplägg när det handlar om stresshantering. Det ger variation för kroppen och andningsövningarna gör det lättare att utföra positionerna under yogaklasserna.
Generellt rekommenderas det att köra yoga antingen tidigt på morgonen eller tidigt på eftermiddagen, men du kan såklart anpassa det efter din vardag.
Kom igång!
Testa någon av våra yogaklasser online:
Gentle Flow: En enkel yogaklass där vi går igenom ett antal grundläggande övningar, som stretch i sittande ställning, solhälsningar, stående positioner, balansövningar och liggande positioner.
Ashanga Primary led: Ashtanga Yoga är en dynamisk form av yoga där du tränar i olika yogapositioner. Klassen ger dig ökad styrka, uthållighet och rörlighet i kroppen.
Andningsövningar:
Intro till andning: Lär dig mer om olika andningstekniker, hur de går till och vilken effekt du kan uppnå med rätt andning. I den första delen av klassen får du veta mer tekniken och i den sista delen guidas du genom en lång och medveten andning.
Nostril breathing: En lugnande meditation som passar bra att göra på kvällen. Här går vi igenom andningstekniken ”alternativ näsandning” som gör att du stressar ner och återfår balansen.
Meditationsövningar:
Mindre stress: Stress kan vara svårt att undvika i vardagen, men just därför är det bra att ha verktyg för att kunna hantera den. Denna meditation kan hjälpa dig att hantera och lindra stress genom att andas ordentligt och låt kropp och själ varva ner.
Sömnmeditation: Stress kan påverka sömnkvaliteten, speciellt när dagarna går i ett. Sömnmeditation kan ge dig djup avslappning och göra dig redo för en god natts sömn. Sov gott!
Källor:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/21642850.2020.1843466 - Periode for gjennomføring: 24. januar – 27. august 2017, publisert i «Health Psychology and Behavioral Medicine»