Yngsta norrmannen att bestiga 7 summits
I december 2017 kommer Torkjel Hurtig att vara yngsta norrmannen som bestigit 7 Summits - världens högsta toppar på alla sju kontinenter. Om allt går enligt planerna.
Pass
Våra medlemmar
Endast åtta norrmän har tidigare varit uppe på alla sju toppar. De flesta var i 50-årsåldern och hade då tillbringat nästan tio år för att nå sina mål. Torkjel är bara 27 år och ska bestiga 7 summits på knappa tre år. Av de sju topparna återstår nu Everest och Vinson i Antarktis.
Militären lärde honom att pressa kroppen och psyket
Torkjel växte upp mitt i betongdjungeln Frogner i Oslo där han, som många andra barn, spelade fotboll och var med i scouterna. Torkjel förebild var hans svenske farfar som hade arbetat i militären och deltog i vinterkriget i Finland. Han tyckte att Torkjel kunde satsa på en karriär inom militären.
- Ska jag göra militärtjänst måste den göras på rätt sätt, säger Torkjel. Han sökte tjänsten som fallskärmsjägare och kom in som en av 24 personer av 1000 sökande i fallskärmsjägartruppen 2008. Det blev ett tufft år. I det militära fick Torkjel lära sig hur långt han kan pressa kroppen och inte minst psyket. Men de krävande övningarna innebar också att han kände sig mer och mer bekväm utomhus och fick bekräftat att han kan klara allt.
Torkjel har alltid gillat att vara ute, men det var först efter studietiden vid NTNU i Trondheim som intresset för de höga bergen nådde sin kulm. Då spenderade han två månader i Nepal där han besteg bergstoppar på upp till 8000 meter. Men det var i Trondheim som han först började med klättring.
- Förutom fysisk träning, är klättring bra mental träning, säger han. För att kunna förlita sig på att säkringarna du sätter i bergen kan håller dig om du faller, måste du göra allt precis rätt och ha förmågan att hålla huvudet kallt.
Fysisk och mental förberedelse
För att slutföra 7 summits krävs en enorm viljestyrka och beslutsamhet, utöver fysisk och psykisk styrka.
Hur ser ett typiskt träningspass ut för dig?
- Jag har alltid gillat att hålla mig i form och har tränat regelbundet hela livet. När jag tränar inför att bestiga Everest fokuserar jag på det som skulle ge mig största nyttan under just den expeditionen: bära tunga, gå uppför branta backar och se till att ha en bra kondition. Vad gäller styrketräning så fokuserar jag på ben och rygg.
Torkjel har investerat många timmar på SATS och klättrat en hel del i komplement till det. På en vecka tränar han ben, rygg, kondition, klättring och innebandy.
Torkjel säger att han ibland pushar kroppen till max men vilar när han märker att kroppen behöver det.
- Att hela tiden lyssna på kroppen har varit oerhört viktigt. Tidigare pushade jag mig själv för hårt, men det vågar jag inte riskera nu.
Mental förberedelse
I hans förberedelse inför sista topparna ingår också visualisering. Torkjel vet att det han har framför sig kommer vara det tyngsta han någonsin gjort. Därför försöker han föreställa sig scenariot där han kämpar längst bergsryggen mot toppen av Everest. Att bara ta upp en vattenflaska kräver en enorm kraftansträngning. Andningen är kort, nerverna på helspänn.
- Jag är ganska säker på att ett sådant ögonblick kommer, därför måste jag vara väl förberedd, förklarar han. Visualiseringen inkluderar också att gå igenom hur rutten ser ut på kartan, titta på Youtube och läsa andras skildringar. Ju mer han vet om vad som väntar, desto bättre kan han hantera det.
Det fysiska och mentala är nära relaterade till varandra. Ju mer fysiskt tränad du är, desto längre tid tar det innan du måste använda den mentala styrkan. I förberedelse har Torkjel tagit ut sig genom hårda intervallpass på löpbandet; den sista intervallen ska pågå i fyra minuter men han känner sig helt utmattad efter två.
- Jag tänker "det är ingen big deal om jag slutar efter tre", men det är då jag måste jobba på mig själv för att få det mentala på rätt spår och säger till mig själv ”ger du upp nu kommer du inte lyckas bestoga Everest heller. Kan du springa fyra minuter, kan du allt".
I det militära blev han påmind om att du alltid orkar lite mer än du tror. Du bör naturligtvis lyssna på din kropp, men inte ta det för allvarligt. Viktigast med den inställningen är att du alltid har mer att ge och kunna komma vidare från den tunga, fysiska situation du befinner dig i.
Mat och livsstil
Allt hänger samman och Torkjel är medveten om sin kost och tar även fiskolja, proteinpulver, vitaminer och magnesium varje dag. När det närmar sig slutmålet kommer han inte att dricka alkohol.
- Jag menar inte att alkohol är farlig för din träning, men det hjälper mentalt att veta att jag offrar saker och gör allt jag kan för att nå målet, ler han. Det är ingen svår uppoffring.
Vad är det som gör att du är rustad för 7 summit?
- Jag vet vad som kör slut på mig. Jag har lärt mig mycket från övningar och i militären har jag nått botten och tagit mig upp igen otaliga gånger. Har du utsatt dig för extremt krävande utmaningar kan man tänka tillbaka och vila i att ”jag har gjort något som är värre." Och på så sätt härda igenom. Uthållighet är ett annat nyckelord.
Vad ser du fram emot mest att när du kommer hem?
- Att krama de jag älskar och dricka vatten direkt från kranen.
Det kostar tid, energi och pengar
Ekonomiskt är det också dyrt att genomföra 7 summits. Everest och Vinson är särskilt omfattande och kostsamma och varje expedition har en budget på flera hundra tusen kronor.
Torkjel har hittills genomfört alla resor ensam eller med vänner utan att använda guide. Det har gjort de första fem expeditionerna relativt billiga. Känslan av att klara det på egen hand är fantastisk men för att bestiga de sista två topparna, Everest och Vinson, måste han ha en guide.